2011-01-07

Kodėl merdi savaitraštis "Atgimimas"? Skaitytojo nuomonė

Visai atsitiktinai šiandien (sausio 7 d.) permečiau akimis savaitraščio "Atgimimas" 2011 m. pirmąjį numerį. Noriu prisipažinti, kad anksčiau šį savaitraštį laikiau pakankamai įdomiu ir net planavau jį užsiprenumeruoti. Ir štai po kiek ilgesnio laiko į mano rankas pateko naujausias šiųmetinis „Atgimimo“ numeris. Iškart sakau – nusivyliau. Todėl negailėdamas autorių pasakysiu visa, ką apie tai galvoju.


Beveik 2/3 pirmojo puslapio ploto užima Adamkaus, bučiuojančio Grybauskaitei ranką, nuotrauka. Na, turbūt bet kuris laikraščius skaitantis žmogus supranta, kad tokios nuotraukos „per visą lapą“ yra skirtos tik skaitytojui pritraukti, o naudojami tokie metodai bulvarinės spaudos. Tačiau, juk čia pažangios bendruomenės laikraštis, kokiu tituluojasi „Atgimimas“... Tai jis neturi kaip kitaip sudominti skaitytojo?

Verčiame antrąjį puslapį: Lino Kranausko pamąstymai straipsnyje "Sausio 13-oji - susigraudinimo ir nevilties diena" (http://www.atgimimas.lt/Aktualijos/Sausio-13-oji-susigraudinimo-ir-nevilties-diena). Na, leiskit prisipažinti – kažkoks keistas pavadinimas pažangiajai visuomenei. Na, gal apsirikau, o gal tai tik dėmesį atkreipiantis pavadinimas. Skaitau straipsnį. Kažkoks dumblas. Cituoju: "šiandien sunku pajusti ūpą atsikirtinėjimui ar jaudinimuisi dėl tokių replikų kaip "savi šaudė į savus", nors vis dėlto reikia pripažinti, kad, atmetus kraštutines konspiracijos teorijas, vienareikšmis to meto įvykių vertinimas nėra įmanomas". Autoriui „didesnį susirūpinimą kelia ne skirtingų įtemptų ir susipynusių įvykių vertinimai, o pats "minėjimo" reiškinys, retrogradiškas, skausmingas poreikis ritualizuoti savaiminėmis vertybėmis pasirinktas... datas". Minėta frazė tokia "sparnuota", kad ją net išskiria atskirame laukelyje.

Manyčiau toks straipsnis truputį pavėlavo. Linai, komunizmo okupacinė era Lietuvoje baigėsi, jau nebereikia kirsti „buožėms“ ir jų komjaunuoliškai niekinti, neva jie išnaudoja proletariatą. O kodėl žmonėms rūpi tos datos? Ir kodėl jie jas „sekuliarizuoja“? Čia ne jų problema. Ir iš viso problemos čia nėra. Negali būti nei kvestionavimo. Linai, reikia kvestionuoti tavo etiką, kai bandai paniekinti, sumenkinti tai, kas kitiems svarbu. Tai yra apgailėtina ir prasilenkia su žiniasklaidos etika. Žodžio ir minties laisvė? Tik tada, kai nėra žeminamas kitų žmonių orumas ir garbė.

Ir čia taip rašo pažangioji visuomenė? Gerbiamieji, antrame puslapyje paprastai būna protingos mintys, o čia kas? Tiesiog paleckiški pamąstymai apie naujausiąją Lietuvos istoriją? Aš kaip suprantu, "Atgimimo" redakcijos "tūzas" yra Indrė Makaraitytė. Na, moteris lyg nesąmonių ir nešneka, bet gal ji neskaitė tokių nesąmonių antrame puslapyje? Tiek to. Nors... pala - juk šį nieksavaitraštį remia "Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas". Reiškia, remia ir tokias mintis. Oi, o jeigu straipsnio autorius tas Linas Kranauskas, kuris rašo ir kažkokiai žaliųjų partijūkštei, tai jis šliūkštelėjo pažangaus žibalo į toliau smilkstančio "Atgimimo" laužą, kurio šviesa vis mažiau šviečia intelektualiai. Bet visgi gina sausio 16-osios riaušininkus. Ot, čia tai pažangu! Ot, čia tai minties galiūnas Linas Krasauskas! Jis turbūt yra susipažinęs ne tik su regnum.ru, bet ir su Lietuvos Respublikos teisės aktais. O gal ir pats išdidžiai bėgo sausio 16-ąją? Na, tikrai tikrų į paleckiukų "jačeiką". Ei, o gal „Atgimimas“ ir pasidarė paleckiukų ruporu? Ogo! Beje, tobulai liumpeniškai surašytas straipsnis. Stribų gretose įsivaizduoju pirmąjį einantį straipsnio autorių. Ir su gvazdikų atlape. Sveikinu.

"Redakcijos žvilgsnyje" I. Makaraitytė rašo "Nauji metai, tos pačios problemos". Banalu. Ar ne? Banalu - sutinku su jumis. Beveik kiekvienas straipsnio sakinys iš naujos eilutės. Nauja mintis? Ar nesugebėjimas susieti minčių į vieną? Na... smirdančiai smilksta tas "Atgimimas"... Nuobodu... Jau geltona spauda?

Pažangieji rašo toliau (3 psl.) "Pagyrė viršininkas?.. Kažkas ne taip". Reziumuoju: rašoma, kad Lietuvoje blogai. Anglijoje geriau. Čia baudžiaviniai žmonės. Čia viršininkui pagyrus, kolegos gali duoti gerai dirbančiam į "lempą". Na, pripažinkim... vėl nuobodu.... Nors čia pažangioji visuomenė. Na, pažangiai mąsto. Emigruokite.

4 psl. „intelektualė“ Ainė Ramonaitė sako: „pas mus egzistuoja toks supratimas, kad jeigu bus visi dori ir sąžiningi, tai dėl visko susitars. Taip nėra, nes ten, kur susiduria interesai, sąžinė nepadės“. O kuo remdamasi gerbiama „intelektualė“ daro tokias mefistofeliškas prielaidas? O gal ji yra skaičius kurio kurio autoriaus „Logikos įvadą"? Tada tegul su logikos taisyklėmis palygina savo išmintį straipsnyje. Nelygintina? Lygintina. Kodėl? Nes išminčiaus face‘o autorė yra politinio elgesio ekspertė! Štai tau, boba, ir devintinės! Kaip apsirikau prikišdamas papaistymus "ekspertei". Ale, jei kur bibliotekoj paskaitykite tą straipsnį. Plyšite iš juoko!

Toliau seka straipsnis 5-ame psl. apie tai, kaip Lukašenka gudriai išskyrė Adamkų su Grybauskaite. Sparnuota antraštė. Turinys nekoks.

6 psl. Česiaus Iškausko "astrologiniai sfinksai siūlo nedaug aiškumo". Ekspertas. Kaip visada. Kaip visada pro šalį. Gal todėl „Atgimime“. Jei ką, skaitykite http://www.atgimimas.lt/Aktualijos/Pasaulis-ir-Lietuva-2011-laikas-vienytis.

Jums nenuobodu?

Toliau. Aplinkos apsauga!!! Brolyčiai, aplinkos apsauga "Atgimime"! Tada jau pasigendu rubrikos "Kaip išsikepti politinį zuikį su debiliškų straipsnių raugintais kopūstais".

"Nuomonės" skiltyje - Donatas Paulauskas su visu savo gražumu straipsnyje "Sekuliarumo būtinybė ir ateizmo svarba"(http://www.atgimimas.lt/Komentarai/Sekuliarumo-butinybe-ir-ateizmo-svarba). Ateistų gynėjas. Guodžia visus tuos, kurie suprato, kad yra ateistai. Nebijokite, - sako drąsiai Donatas ir porina, - tu nesi pavojingas raudonasis, agresyvus neigėjas, paklydėlis ir t.t. Donatai, nebijok, Lietuvoje yra religijos laisvė. Skaitei Konstitucija? Ne? O gaila. Vertėtų. Nepatinka tau, tai ir netikėk. Kas tau darbo? Nori šviesti visuomenė nuo religinio blogio? Visgi baisu Donatui. Oi, kaip jam baisu ir gal pikta. Turbūt. O gal po AtA A. M. Brazausko mirties viešai atsisakei katalikybės? Nenustebčiau. Vertas atsisakymo. Todėl ir „stigmatizuojamas“, nes tai ką parašė yra lygu silpnaporčio proletaro sapalionėms.

Palaukit, tai „Atgimimas“ tapo nieklaikraščiu, kuriame visokio plauko prašalaičiai nori ir gali išdėstyti savo makaulės niekinį turinį? Gal prognozuokim? Kiek numerių dar išeis? Šie metai paskutiniai?

Sugriuvo Makaraitytės savaitraštis. O gaila, kažkada buvo puikus laikraštukas. O dabar? Patikėkit, neverta nei pirkti, nei skaityti. Nebent paleckininkams patiks. O jiems tikrai patinka tas, kas normaliems žmonėms ne.

Tiek minčių apie merdinti „Atgimimą“ ir asmeninė nuomonė apie autorių mintis.

1 komentaras: